Nyheder

Tænketanken Ret & Sikkerhed

 

06-07-2020:


Anja Dalgaard Nielsen i spidsen for ny rapport: Hvad kan vi lære af det forfejlede højreekstremistiske terrorangreb i Norge?

 

Chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, Ph.d. Anja Dalgaard-Nielsen, der også er formand for Ret & Sikkerhed, har ledet evalueringen af norsk politi og PST's (Politiets Sikkerhedstjeneste) håndtering af terrorangrebet på Al-Noor-moskéen i Bærum uden for Oslo i august sidste år.

 

Evalueringsudvalgets rapport blev i sidste uge offentliggjort og blev godt modtaget af de norske myndigheder. ”Vi har modtaget en rapport, der er genkendelig, svarer på opgaven og er velegnet til læring,” siger politidirektør Benedicte Bjørnland. Også den norske justitsminister Monica Mæland var tilfreds med evalueringen og vil overveje, hvilke ændringer i lovgivning og organisering, der er påkrævet på baggrund af rapportens konklusioner.

 

Rapporten kommer med række konklusioner på, hvordan de norske myndigheder kunne have håndteret angrebet bedre. Rapporten peger på forbedringspunkter inden for formidling og opfølgning af trusselvurderinger, tiphåndtering og politiets operationelle håndtering af hændelsen.

 

Du kan læse og downloade hele rapporten her - klik på link:

Evaluering av politiets og PSTs håndtering af terrorhændelsen i Bærum 10. august 2019

 

Rapportens konklusioner er ikke kun relevante for Norge, men også for Danmark, da der findes mange paralleller mellem den norske og den danske situation, hvad angår truslen fra terrorisme. Erfaringerne vil blive inddraget i Forsvarsakademiets videre forskning i voldelig ekstremistiske og terrortruslen generelt.

 

”De voldelige ekstremistiske bevægelser udvikler sig hele tiden, og derfor er det helt afgørende at vi lærer af dette terrorangreb og alle andre episoder, så vi kan holde os på forkant af udviklingen,” siger Anja Dalgaard-Nielsen.

 

Hør interview med Anja Dalgaard-Nielsen på P1 Orientering om rapporten her - klik på link:

DR P1 Orientering Fredag 3. juli 2020

Pressekontakt:


Journalist Lotte Lund


Mail: lotte.lund@mac.com


Telefon: +45-24 24 49 43

For yderligere information gå til Ret & Sikkerheds online-presserum, hvor du også finder pressefotos her